Tjejmarathon nominerade till Årets förebild

Sedan 4 år tillbaka arrangerar jag och Ann-sofie ett lopp kallat Tjejmarathon. Det är ett 50 km långt terränglopp för både tjejer och killar som drivs helt ideellt. Vi lägger vår tid, vårt engagemang och vår kärlek för att hjälpa kvinnor och barn som behöver det mer än några andra. Alla pengar vi samlar in går direkt till Panzisjukhuset i Kongo, där Dr Mukwege jobbar dag och natt för att ta hand om de som kommer till honom för hjälp.

Panzisjukhuset har funnits i många år nu. Deniz Mukwege och hans familj bor sedan ett par år tillbaka inne på sjukhuset, då han är hotad till livet av människor av sitt eget folk, människor som ser honom och det han gör som ett hot. Som hellre vill se honom död än låta honom hjälpa dessa kvinnor tillbaka till livet.

En av våra trogna löpare och eldsjälar länkade förra veckan till en ny text skriven om sjukhuset, av Magda Gad. Hon har träffat en av kvinnorna som överlevt militärens våld mot henne och hennes familj och som valt att berätta sin historia, för att deras liv och verklighet någon gång ska lyftas upp på den nivån att hela världen vet och känner till, och också kan hjälpa dem ur detta kaos. Hela artikeln finns här, jag väljer att klippa in ett stycke här för att ge er en uppfattning. En uppfattning om vad det är som sker, vad dessa kvinnor genomlider och sedan bär med sig som ärr i själen, resten av sitt liv.

Mama Masika och hennes man stängdes in i ett rum. Döttrarna i ett annat. Med en kniv mot ena kinden och en pistol mot den andra såg Mama Masika hur de hackade upp hennes mans ben som kotletter.

När hon bad för hans liv skar de av hans penis, medan han fortfarande levde, och frågade om hon någon gång tuggat tuggummi. Hon svarade: Ja, och de sa: Bra då vet du hur man gör. Sedan skar de bitar av penisen som de tvingade henne att äta.

När hon grät och sa att hon inte klarar mer skar de upp hennes kind. Efter det öppnade de makens mage och bröstkorg och tog ut alla inälvor.

Rummet var fullt av blod och kroppsdelar. De sa åt Mama Masika att samla ihop allt i en hög och lägga sig på rygg i den. Där våldtog de henne. Hon tappade räkningen efter elva män.”

Jag vill att du läser texten ovan långamt. Sen läser du sen igen. Sen blundar du, tar två djupa andetag och läser den igen. Jag vill att du tar in att detta är verkligheten. Detta händer. Varje dag. Det var bara tur att det inte var DU som föddes i det här landet, att DU inte är en av dessa kvinnor. Att DU kan vila tryggt i ditt varma hem, kan pussa dina barn god natt varje kväll och inte behöva oroa dig för om de finns kvar nästa morgon.

DU har ett ansvar, precis som jag, Annie och alla andra. Du kan hjälpa. Skänker du 100 kr till Tjejmarathons insamling så går 100 kr till Panzisjukhuset. NOLL PROCENT går till omkostnader, administration eller arvoden. ALLT kommer fram. Här har du vårt insamlingskonto. 

Tjejmarathonorganisationen är nominerade som årets förebilder. Det är mitt namn som nämns i nomineringen men det är på alla sätt även Annies nominering. Utan henne hade detta aldrig funnits, hon kläckte idén, hon är idésprutan, hon är ständigt drivande och aktiv för att samla mer, synas mer, förbättra och utveckla vårt lopp. Utan henne hade detta inte varit möjligt. Nomineringen är vår tillsammans. Vill ni hjälpa oss att lyfta fram vårt lopp i dagsljuset, ge det den uppmärksamhet det förtjänar och behöver för att vi ska kunna samla in ännu mer pengar, gå då gärna in och rösta på oss. Det gör ni här.

All kärlek

Madde

Från botten av våra, och alla Kongos kvinnors hjärtan.  TACK!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tjejmarathon nominerade till Årets förebild

  1. Christina Fröjdlund skriver:

    Fick så ont i magen när jag läste texten… Har flera gånger tänkt springa med er men aldrig känt att jag klarar 50 km. Men att bidra med pengar klarar jag i alla fall…. Ni är fantastiska!

  2. Christina Fröjdlund skriver:

    ….och att rösta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s