Var går pengarna?

Nu är det inte långt kvar och vi kommer förstås att skriva mer om loppet och sista- minuten tips men vi vill gärna lyfta fram vad det mer specifit pengarna går till via vår insamling. Vare sig ni samlar in pengar eller är ett företag eller person som stöttar med något som gör att vi kan spara in kostnader så hjälper ni insamlingen och därför Maison Dorcas som Sara Erlandsson, på plats på Panzisjukhuset berättar om nedan! Det är inspirerande läsning och vi tackar igen för allas engagemang- just nu står insamligen på 108 000 kronor.

Maison Dorcas- för förändring i samhället

Ett av Maison Dorcas fokus kommer att vara träning i syfte att stärka kvinnor i alla nivåer av samhället och stödja dem att bli förändringsaktörer, så att de kan ha större inflytande över sin livssituation och positivt bidra till landets utveckling. En viktig del av detta är att organisera s.k. Reflekt-cirklar. Reflekt är en metod för att lära vuxna att läsa och skriva där deltagarna är aktiva och själva påverkar vad sessionerna ska handla om. Dessutom lär sig deltagarna om sina rättigheter och hur de kan uttrycka sig inför ledare i deras omgivning. I slutet av varje månad bjuds olika samhällsaktörer in till en s.k. öppen cirkel, där deltagarna presenterar sina idéer och utmanar lokala ledare till förändring. De nya lokalerna har redan använts för en öppen cirkel. Fokus låg på miljön och kvinnorna presenterade bland annat hur mer träd kan förbättra närmiljön och motverka landskred som är vanligt förekommande i Bukavu. De informerade också om vikten av att ta hand om soporna och uppmanade de lokala myndigheterna att förbättra sophanteringen.

maison dorcas 1

Kvinnor i en Reflekt-cirkel i Maison Dorcas                                                                                        Foto: Sara Erlandsson

 Panzi Foundation har också börjat anställa personal, som ska utveckla nya aktiviteter och förbättra och förbereda träningsmoduler. Reflekt-metodologin kommer att anpassas särskilt för transitboende. Det innebär att kvinnorna kommer att kunna delta även om de bara är på Maison Dorcas under en kortare tid. 

maison dorcas 2 Arbete på muren runt Maison Dorcas                                                                                                                                      

Den nya byggnaden för Maison Dorcas kommer att vara helt färdigställd inom ett par månader. De flesta rum är klara invändigt och man har gjort en stor beställning av möbler till de olika lokalerna med redan tillgängliga medel. För att stödja den lokala marknaden har en organisation i Bukavu kontrakterats att bygga alla möbler i trä från Sydkivu.

 Panzi Foundation räknar med att kunna börja hålla träningar i Maison Dorcas i juli och att flytta över transitboendet i augusti. Möblerna som är beställda kommer att möjliggöra detta, men ännu finns ett stort behov för att kunna utrusta byggnaden på bästa sätt. Pengarna från Tjejmaraton kommer främst att bidra till att utrusta köket. Köket kommer att användas för matlagning när det hålls större konferenser samtidigt som de kvinnor som är intresserade kan lära sig att laga mat för storhushåll. Det kommer också att användas för produktion av sylt till försäljning, även detta med syfte att ge kvinnorna verktyg som de kan använda i egen näringsverksamhet.        

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s