Information om Maison Dorcas

maisondorcas

Första året vi stöttade Panzisjukhuset specifierade vi donationen (på strax över 100 000 kr eller 16 000 USD) till projektet med att se till att skadade kvinnor från fjärran byar fick transport in till sjukhuset.

I år stöttar vi Maison Dorcas.

Närmare 3000 kvinnor behandlas varje år på sjukhuset och många kommer från ett stort omårde som heter Sydkivu. Efter den medicinska behandlingen är klar behöver många av kvinnorna mer vård- både i form av återhämtning men även långsiktig vård för psykiska trauman.

Många kan inte återvända hem, både på grund av säkerhetsläget men även för att deras familjer inte vill det. Sexuellt våld uppfattas ofta som en skam för hela familljen- speciellt om kvinnan är ung och övergreppet resulterade i graviditet.

Maison Dorcas- alltså Dorcas Hus, ligger nära sjukhuset och erbjuder kvinnorna en kortsiktig boendelösning medan en man hittar en mer långsiktig. Här får de också tillgång till olika kurser som kan hjälpa dem tillbaka till en vardag. Kurser såsom läs och skrivkunskap, kosthållning, tvålproduktion och sömnad.

Centret Maison Dorcas erbjuder därtill denna typ av utbildning till fattiga och utsatta kvinnor from området runt sjukhuset och stödjer dem i att starta och driva egna företag.

Som om inte det var nog så erbjuder också Maison Dorcas utbildning för att förbättra vård och service i landet. Denna utbildning riktar sig mot läkare, barnmorskor, sjuksköterskor och psykologer.

Syftet är att stärka kvinnor i alla nivåer och stötta dem att bli förändringsaktörer så dekan ha större inflytande över sin livssituation och positivt bidra till landets utveckling.

Centret är under färdigställande och kommer att drivas av Panzi Foundation DRC (Democratic Republic Congo). Fastigheten har två våningar, rymmer cirka 160 bäddar, utbildningssalar, konferenslokaler, kontor, kök och stora områden utomhus för arbete och vila.

Den svåra situationen i Kongo har förhindrat byggnadsarbetets färdigställande men huset är nu nästan klart och startdatum planeras till mitten av 2014. Vissa delar är dock redan klara och vissa kurser hålls där. Vår kontakt på plats är via Svenska PMU som också är en del av kontrollen att pengarna går direkt dit de ska.

Alla pengar vi samlar in via Tjejmarathon kommer att användas till möbler och utrustning så att byggnaden kan komma till användning på bästa sätt.

I år, igen kommer vi tillsammans att göra riktig konkret skillnad som varar långt långt efter att alla löpare korsat mållinjen.

Vill du vara med och göra skillnad med oss i år? Kontakta mig, Madde eller Johan via tjejmarathon(@)gmail.com

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s