Tipsinlägg: Olika typer av träningspass- vad och varför?

Vi fortsätter tipsa, vi gillar att dela med oss av våra erfarenheter och den kunskap vi samlat på oss! Idag handlar inlägget om olika typer av träningspass och deras olika syften. De tidigare tipsinläggen har handlat om långpass och utrustning, de hittar du genom att klicka på länkarna.

När det gäller olika typ av löppass så finns det en hel hög att välja på, varav en del inte är aktuella för er som satsar på långdistans. Jag kommer här att nämna de som ni behöver träna, är det något passupplägg ni saknar så fråga gärna i kommentarsfältet!

Utan att överdriva kan man säga att långpasset är det absolut viktigaste i en långdistansares träningsupplägg. Syftena med långpasset är många, de mest framträdande är att vänja kroppen och framför allt benen vid långvarig belastning. Stöttålighet helt enkelt. Du vill även vänja huvudet vid att vara ute, jag brukar säga att det handlar om att träna upp sitt tålamod, inte bli rastlös utan förlika sig med tanken att ”nu ska jag vara ute hör och springa i tre timmar”. Där kommer vi också in på något viktigt, mät dina långpass i tid, inte distans. Tempot är nämligen det minst viktiga under långpass, det är till och med så att du bör sträva efter att hålla nere tempot. Pratfart är ett mycket användbart ord här!

Ett lagom långpass för den som tränar för ultralopp kan vara 90-180 minuter. Mer än så är sällan nödvändigt, då sliter det mer än det gör nytta.

Vår åsikt är att intervaller har en plats i alla träningsupplägg, även för ultra. Dock är det förstås mer eller mindre viktigt beroende på vilken typ av lopp man tränar för och intervallernas upplägg ska självklart anpassas till loppets längd. Låt den största delen av dina intervallpass byggas kring långa intervaller. Bra exempel där är 1000 meter, 2000 meter eller 4 minuter långa intervaller. Även backintervaller är bra att träna för er som ska springa terränglopp, det bygger bra benstyrka och förbättrar din hållning och teknik om du tränar dem på rätt sätt. Korta intervaller som tex 400 meter, 30 sekunder osv är inte nödvändiga för långlöpning men kan givetvis ingå ändå om det är en intervallform som du tycker är rolig.

Teknikpass är kanske inte alltid det roligaste du kan ägna dig åt, men vill du kunna springa mycket och skadefritt så är det en bra idé att lägga in teknikträning i ditt upplägg. 15-20 minuter 1-2 gånger i veckan kan faktiskt vara en god investering, du kommer att bli både starkare, snabbare och mer medveten om din kropp och ditt löpsteg. Här hittar du ett gäng riktigt bra löpskolningsövningar.

Utöver dessa pass fyller du i luckorna i ditt träningsschema med distanspass. Distanspass kan vara allt från 5 till 15 kilometer och går oftast i ett ganska lugnt tempo. Du samlar mängd utan att slita så hårt på kroppen som du gör med lång- och intervallpassen. Några av dessa pass kan förläggas dagen efter de tuffaste passen och gå i ett extra lugnt tempo. Då kallas de återhämtningspass och syftar till att hjälpa kroppen transportera bort slagg och återhämta sig snabbare. Vid dessa pass gäller det att vara stenhård, även om dagsformen känns bra så ska tempot vara lågt, annars ger de inte den tänkta återhämtningen. Ett bra riktmärke är att du ska vara piggare när du kommer hem än när du stack iväg. Har du ont om tid så är det distanspassen som ryker först.

Det kör ofta ihop sig i vardagen och då tycker vi att det viktigaste är att du försöker få ihop lite längd. Det gör inte om du får dela upp långpasset på två dagar- men se då till att försöka öka intensiteten lite på passen.

Vi rekommenderar er stark att även planera in lite styrketräning i ert träningsupplägg. Detta för att förebygga skador, bli av med obalanser och skapa en allsidigt tränad kropp. Hur detta går till visar vi i nästa tipsinlägg!

//Madde

Det här inlägget postades i Tipsinlägg, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s