Tipsinlägg: Utrustning för långlöpning

Vi fortsätter tipsa er om saker att tänka på i samband med ultralopp. Om du missade förra inlägget, om saker att tänka på under långpass, så hittar du det här.

Idag tänkte jag tipsa om vad som är bra att tänka på kring utrustningen, både för träning och tävling. Givetvis är det extremt individuellt vad man väljer att träna och tävla i men det finns ändå några grundläggande saker att tänka på för att optimera sin utrustning.

Skor

Här behöver du fråga dig några olika saker. Vilken typ av underlag springer jag mest på? Hur dämpade skor vill jag ha? Hur stabila skor vill jag ha? Hur viktigt är det med greppet? När det gäller långlöpning så tillkommer även en väldigt viktig fråga: Hur mycket sväller mina fötter? Det är nämligen så att fötterna blir större desto längre tid vi är ute på vårt pass och för en del behöver långpasskorna vara upptill två storlekar större än vad fötterna egentligen är. Fall inte för fåfängan här och köp för små skor!

Kläder

Här kan man snabbt bli fattig. Det finns lager 1,2,3 och typ 287. Allt tycks ha sitt syfte men frågan är hur mycket du egentligen behöver? Jag skulle råda er att satsa på kvalitet istället för kvantitet. Plagg i merinoull är till exempel lite dyrare (om ni köper mulesing-fria, vilket ni självklart ska göra!) men du kan använda samma plagg 5-10 pass innan du tvättar det vilket sparar både miljön och slitaget på plagget som tvättmaskinen innebär. Tights som håller en högre kvalitet kostar mer men håller kanske i fem år istället för ett år. Vindplagg är värt att satsa lite på, blåser det rakt igenom så är de ju värdelösa och saknar de tillräcklig andningsförmåga kommer du smälta bort.

Extra viktigt för långlöpare är att det inte finns några sömmar eller lappar som kan ge skavsår. Testa alltid dina plagg ordentligt innan du använder dem på långpass och fundera även över passform, sömmar mm redan i butiken så slipper du köpa plagg som bara ligger i garderoben.

Vätskesystem

Oavsett om du dricker eller inte under dina långpass så är det en god idé att ta med dig lite vätska. Rätt som det är kommer du vilse och det dröjer en extra timme innan du kommer hem, eller så slår vädret om från ösregn till stekande sol och du riskerar saltbrist om du inte får i dig sportdryck i tid. Som en känd svensk miljonär en gång sa ”Bättre att ha än att inte ha!”

Kortare långpass kan det räcka med ett vätskebälte som rymmer 4-6 dl, gärna i två eller fler flaskor så du kan ta med både vatten och sportdryck. Är du ute 2-3 timmar eller ännu längre så tycker jag en ryggsäck är att föredra. Där kan du även packa ner en energibar, lite torkad frukt, en extra tröja, skavsårsplåster och kanske den viktiga visselpipan. Prova ut denna ordentligt, du vill inte få skavsår i nacken efter första timmen och sen tappa lusten för dagens härliga äventyr helt i onödan. Mitt personliga tips är Nathan som jag tycker gör väldigt bra system, med mjuka axelband så man kan springa med den även klädd i linne. Men även Salomon, Osprey och Haglöfs har många alternativ.

Säkerhet

Här kommer vi till ett viktigt ämne. Om olyckan är framme, hur väl klarar jag mig då? Här säger jag inte att allt jag radar upp är nödvändigt just för dig men läs igenom och fundera på vad som ryms i din budget och vad du skulle ha nytta av.

Pannlampa- för alla turer i mörker eller skymning, för att se och synas. Hur stark beror på om du springer platt asfalt eller ojämn terräng. Dyrare är oftast bättre här men det finns bra alternativ kring en femhundring också.

Visselpipa- egentligen alltid men speciellt under långpass. Om du springer i skogen och trillar så du stukar foten så kommer din röst att ta slut ganska snabbt om du ska ropa på hjälp, en visselpipa tröttnar dock aldrig.

Mobiltelefon- ta med den! Jag vet att många menar att när man tränar så ska man inte vara anträffbar, det är helig tid, men i en nödsituation kan den vara avgörande. Stäng av ljudet om du inte vill riskera att bli störd under passet.

Energi- kanske inte livsnödvändig säkerhet men ändå bra att ha. Som jag skrev tidigare, rätt vad det är så är du vilse, mitt i skogen, och då kan du behöva en energiskjuts för att orka samla dig och hitta rätt väg hem. Snickers funkar utmärkt!

Skavsårsplåster/elastisk linda- om olyckan snabbt är framme. Gäller det bara ett skavsår så är det härligt att bara kunna plåstra om och sen fortsätta istället för att linka hem, är det en fot som trampar snett så kan lindan hjälpa dig att linka lite mindre smärtsamt till närmaste viloplats där du kan få hämtning.

Samtliga tips ovan är bra att beakta inför ert lopp den 29 juni! Har ni fler tips så fyll på i kommentarsfältet!

//Madde

image

Annons
Detta inlägg publicerades i Tipsinlägg, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tipsinlägg: Utrustning för långlöpning

  1. Pingback: Tipsinlägg: Olika typer av träningspass- vad och varför? | tjejmarathon

  2. Pingback: Förbered dig för banan på 2014 års Tjejmarathon | tjejmarathon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s