Kiropraktorkompaniet – svar på frågor

Hej på er!

Som Madde skrev, vi är omgivna av en massa kunniga människor som stöttar oss och er som springer (och läser!!) genom att bjuda på sin kunskap. Idag är det dags för första delen av ”Fråga Kiropraktorn”. Det är Erik och Mikael som svarat på frågor och svaren är omfattande så vi tar tre frågor först och tackar och bockar!

 • Hur behandlar man benhinneinflammation bäst?

Den bästa behandlingen mot benhinneinflammation är i grunden förebyggande arbete och planering. Inför första träningspassen är det viktigt att se över skicket på skorna samt kontrollera att stötdämpning och stabiliteten fortfarande är god.

För de flesta motionärer är det vanligt att besvären uppkommer några veckor in på träningssäsongen. Detta kan bland annat förklaras med att övriga kroppen anpassar sig till belastningen snabbare än  muskulaturen i underbenen och att dessa delar därför blir överansträngda.

Även rutinerade löpare riskerar att drabbas om intensiteten och frekvensen ökar alltför hastigt. God planering med successiv ökning av längd och hastighet är därför viktigt för alla typer av motionärer.

En benhinnerinflammation som redan utvecklats kan behandlas på flera olika sätt beroende på vad som utlöst besvären. I vissa fall kan man schematiskt säga att det beror på en obalans mellan två muskelgrupper som utför varandras motsatta rörelser. I ett sådant fall kan besvären ibland avhjälpas med ordentlig stretch.

Ett vanligt fel vid stretching är att muskulaturen endast sträcks ut i en enda riktning i kontrast mot hur den faktiskt arbetar. I praktiska ordalag innebär detta exempelvis att baksidan av vaden skall stretchas med foten inåt- och utåtroterad lika mycket som rakt fram för att effekten skall nå alla delar av muskulaturen.

Den vanligaste lokalisationen för benhinnebesvär är på framsidan längs smalbenet och orsakas av en muskel kallad m.tibialis anterior. Under löpning är dess främsta funktion är att skapa en stötdämpning vid häl-isättning. Vid löpning på hårda underlag, såsom asfalt kan detta i längden utmatta muskulaturen och därmed orsaka besvären. Ordentlig stötdämpning runt hälen och stabiliserande skoinlägg kan därför hjälpa en del. Den tråkiga verkligheten är tyvärr att besvären till stor del behöver vilas bort. Detta innbär inte att du behöver ligga på sofflocket. Annan typ av träning såsom cykling, crosstrainer eller styrketräning för att nämna några exempel fortfarande med fördel kan utföras. Ibland kan även antiinflammatoriska läkemedel vara till hjälp för att förkorta läkningsprocessen.

Den vanligaste orsaken till besvären är dock en kombination av flera mindre fel i den rörelsekedja som utgörs mellan fot-, knä-, höft- och bäckenleder vilket sammantaget utgör grunden till överansträngningen. Hos din kiropraktor eller naprapat kan du få hjälp med undersökning av alla leder som kan vara påverkade.

 • Finns det några smarta tips för att undvika skador och ”slitningar” som t.ex. onda knän, benhinneinflammation, ömma fötter osv?

I ett förebyggande syfte är klyschan ”skynda långsamt” en bra riktlinje. I början av en träningssäsong kan övergående smärta och stelhet i fötterna vara helt normalt. En beskrivande metafor är att kondition och uthållighet byggs upp snabbare än hållfastheten i senor och muskelfästen varvid det är lätt att överbelasta dessa. Generella råd är variation av underlaget du springer på samt se till att dina skor är lämpade till detta underlag. Utöver detta kan du även se över din löpteknik.

 

 • Vad kan man göra om man har fått problem med värk i höfter/ljumskar?

Höft- och ljumsksmärtor är ett vanligt besvär och kan ha flera olika tänkbara förklaringar, varav ett antal tyvärr kan vara av allvarligare karaktär.

Bland de vanligare anledningarna hos fullt friska personer är en överaktivitet i en eller flera av höftflektorerna – dvs de muskler som för benet framåt. Detta kan exempelvis bero på att man håller en alltför framåtlutad position vid löpning och att höftleden därför ej utnyttjas i hela rörelseomfånget. Detta kan dessutom vara en del i en större problematik och förekommer då ofta i kombination med länd- eller korsryggssmärtor.

I de fall detta är orsaken kan symptomen ofta lindras genom stretch av höftböjarna. Viktigast är att stora höftböjarmuskeln (m.psoas major = fläskfilén) kommer med då den passerar ljumsken djupare in i vävnaden än de övriga musklerna och därmed kan orsaka orsaka ”inklämmningar”.Är du orolig över höftsmärtorna är rekommendationen att du vänder dig till kiropraktor, naprapat, vissa sjukgymnaster eller någon annan yrkesgrupp med mer specialiserad kunskap inom muskler och leder.

 

 

 

 

 

 

 

Kiropraktor Erik Randahl             Kiropraktor Mikael Göth

Vi tackar för svar!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Kiropraktorkompaniet – svar på frågor

 1. erika lokander skriver:

  Hurra vad bra! Jag hade inte ens tänkt på att höftbesvär kunde bero på att höftproblem kan bero på att man springer för framåtlutat… Ska genast börja fundera på hur jag springer 🙂

 2. Nina L skriver:

  Jahapp. Det blir styrketräning och spinning i någon vecka till, tyvärr… Suck. I nästa frågespalt: ”Hur bota vanföreställnignen om att man fortfarande är tjugo och kan öka på kilometertalet exponentiellt per dygn?” Hälsar sign. ”Och jag som kände mig så stark”

 3. Lisa Lindh skriver:

  Kolla in Arvidsjaurs hemsida! länk finns nedanför!! bra artikel om vi tre som springer härifrån!!

  http://arvidsjaur.se/sv/Info/nyheter-o-rubriker/Spring-for-livet/

 4. Wanja skriver:

  Kan man fortfarande ställa en fråga? Vad göra åt foglossning som fortfarande värker (i takt med hormonsvängningar) 20 månader efter förlossning? Springa med värktabletter eller måste man vila. Om det har nån betydelse så är det bakre fogarna och ja smärtan ökar under passet och sitter i efteråt.

  • erika skriver:

   Jag är absolut ingen expert, och jag hade inte foglossning utan ”överrörliga leder” i bäckenet, som tydligen ska vara ungefär samma sak enligt sjukgymnasten. Jag fick rådet att springa med extrakorta steg och så fick jag ett brett styvt läderbälte att sätta runt höfterna. Och så core-träning för att stärka musklerna i mage och rygg. Det tog lång tid men nu är det över.

   • Wanja skriver:

    Det är ung samma, att jag fortfarande lider av foglossningen beror antagligen på att jag är väldigt överrörlig i bäckenet och har för svaga muskler för att klara långlöpning. Korta steg har jag inte fått tips om men har gått teknikkurs och bytt steg. Core och rumpa tränar jag en massa.

    Foglossning, speciellt om man haft stora problem under graviditeten/erna, kan tydligen sitta kvar i år, min faster blev av med sin först i klimakteriet.

    Nu har jag träffat min naprapat och hon sa iallafall att man aldrig nånsin får springa med värktabletter för att det kan vara farligt för hjärtat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s