This is why we do it

Hej alla! Åh vad glada vi blir varje gång det plingar till på ”Anmälan”. 🙂

Idag tänkte jag berätta lite mer om vad det är vi stödjer. Vad pengarna ska gå till och  läser ni inlägget kommer ni förstå varför vi är så måna om att samla in så mycket som möjligt.  Det går att skriva hur mycket som helst- och det kommer vi göra! Idag vill jag bara ge lite bakgrund till det projekt som jag och Madde gått igång på så otroligt.

Vi har alltså valt att stödja Panzisjukhuset i Östra Kongo. Och för att förstå varför behöver vi lite bakgrund:

Demokratiska Republiken i Kongo har mer eller mindre varit i väpnad konflikt i over ett decennium och situationen för befolkningen präglas av osäkerhet och brott mot mänskliga rättigheter.

Sexuellt våld och könsrelaterat våld är vanligt och av naturen väldigt komplext. Massvåldtäkter sker systematiskt och enligt data från en FN rapport med siffror från 2007 våldtas 48 kvinnor i timmen. Under en period på 12 månader under dessa år våldtogs 400 000 kvinnor och flickor.  Över en halv miljon kvinnor har våldtagits sen 1996. Många fick dessutom se sina familjer mördas och lämnas med svåra gynekologiska skador efter övergreppen.

Den här fruktansvärda strategin som stridande parter använder i sin krigsföring  har även spridits till att bli mer vanligt även bland civila förövare.

Många av kvinnorna och flickorna stöts efter övergreppen ut från sin familj, skäms och har dessutom inte tillgång till vård. De lever med skräck samtidigt som de lider fruktansvärt både fysiskt och psykiskt efter övergreppen.

Men! Det finns hopp, det finns de som hjälper och nu ska VI hjälpa! 

Panzisjukhuset öppnade 1999 och ligger I Bukavu som är provinshuvudstad  i södra Kivu i Kongo. Sjukhuset drivs av CEPAC (Communaute des Eglises de Pentecote en Afrique Central). Projektet vi valt att stödja heter SSV-project och arbetar med medicinsk och psykosocial hjälp till överlevande kvinnor som utsatts för sexuellt våld  och kvinnor som behöver speciell gynekologisk vård i östra Kongo.

Vår kontakt fram till sjukhuset går både direkt och via den svenska samarbetspartnern PMU som har verkat i landet sen 1920-talet. Man har haft en ledande roll i att bygga Panzisjukhuset och har arbetat med frågor som hälsa, utbildning, nutritionsfrågor och rehabilitering av skadade. Panzisjukhusets  grundare är Dr Denis Mukwege som blivit överöst med utmärkelser, bland annat Olof Palme priset, för sitt arbete för Kongos utsatta kvinnor.

 (Mitt mål är att han ska skriva ett personligt inlägg för oss- watch this space!). 

Sen SSVprojektet startade 2004 har över 24 000 patienter behandlats varav 14 000 har överlevt sexuellt våld. Den 1a januari 2012 startade den nionde fasen i projektet, vilket kommer löpa under hela året och det är det vi, du, de som sponsrar din och vår inamling stödjer!

 Målet med projektets nionde fas är att likt tidigare öka tillgängligheten till mödravård, eftervård efter sexuellt våld och gynekologisk vård till utsatta grupper i området. Tidigare har över 300 patienter behandlats varje månad och under 2012 kommer liknande resultat att uppnås.

Det är det här våra pengar kommer att gå till. Varenda krona vi samlar in. Sara och Åsa på PMU kommer hjälpa med att rapportera från verksamheten under året och mer information om hur man jobbar kommer att följa i bloggen.

 Varför inte sprida det här inlägget på Facebook och peppa dina vänner att sätta 100 kr redan idag till vårt insamlingskonto: 6153-609212648.

Spring väl!

Hälsningar Annie och Madde

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till This is why we do it

 1. Underbart att läsa, just detta projekt stöttar jag också sedan tidigare. Kan tipsa om denna fantastiskt vackra, och tragiska, bok. http://www.hopeinaction.se/chantal/index.html

 2. Sanna skriver:

  Hej! Jag är jätteintresserad! Kommer träningsprogrammet läggas ut här på hemsidan? 🙂

  • tjejmarathon skriver:

   Hej!
   KUL! Du kommer att få ditt träningsprogram men vi jobbar med en smart lösning på det som kommer funka som pepp också…watch this space men det är bara att vara med! Välkommen i äventyrsgänget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s